Prijelaz na euro – obavijest korisnicima

Poštovani,

Kao što vam je poznato od 01.01.2023. godine, u skladu s odlukom Vijeća Europske unije i naše vlade, euro postaje službena valuta Republike Hrvatske. Povodom toga želimo Vas upoznati s procedurom koju će biti potrebno napraviti u programu Ritam vezano uz preračunavanje  kuna u euro.

Molimo vas da u nastavku objave obratite posebnu pozornost na poslove koje vi trebate napraviti.

PROMJENE U PROGRAMU RITAM

Odlučili smo se za nastavak rada u postojećim bazama podataka, što će omogućiti konzistentnost podataka u vašim poduzećima. Dakle neće biti prekida u praćenju poslovanja, duplih baza podataka (starih i novih), postavljanja početnog stanja, itd. Time ćemo omogućiti da i nadalje imate na jednom mjestu uvid u podatke iz prethodnih radnih godina u robnim i financijskim izvještajima, plaćama, stanjima robnih i konto kartica, kao i uvid u dokumente iz prethodnih godina.

Na početku rada u 2023. izvršit će se preračunavanje cijena iz kuna u euro. Prije toga trebat će zadovoljiti određene predradnje vezane uz poslovanje u 2022. godini.

Poslove vezane uz prijelaz i preračunavanje ćemo pripremiti mi: preračunavanje na svim dokumentima i izvještajima, te potrebne korekcije i izmjene oblika izvještaja i dokumenata. Od 05.09.2022. do 31.12.2023. osigurat ćemo dostupnost dvojnog iskazivanja cijena na svim dokumentima navedenim Zakona o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj.

Vi trebate dovršiti poslovanje za 2022 godini i kada to riješite sami ćete aktivirati automatsko preračunavanje podataka iz kuna u euro.

PRERAČUNAVANJE (konverzija)

Preračunavanje kuna u euro izvršit će se automatikom, u skladu s propisanim zakonima,  po izvršenju potrebnih predradnji prije zaključenja 2022. radne godine, te na početku rada u novoj 2023. godini.

Preračunavanje ćemo izvršiti prema fiksnom tečaju konverzije, definiranom od strane Vijeća Europske unije (1 euro = 7,53450 kuna).
Preračunavanje ćemo provesti prema pravilu za preračunavanje i zaokruživanje propisanom člankom 14. Zakona o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, koji glasi:
– Preračunavanje se provodi primjenom punoga brojčanog iznosa fiksnog tečaja konverzije te zaokruživanjem dobivenog iznosa u skladu s matematičkim pravilima zaokruživanja, pri čemu se dobiveni rezultat zaokružuje sukladno pravilima za preračunavanje i zaokruživanje iz članaka 4. i 5. Uredbe (EZ) br.1103/97, i to na dvije decimale, a na temelju treće decimale.
– Pri preračunavanju iz prethodnog stavka sukladno pravilima za preračunavanje i zaokruživanje iz članaka 4. i 5. Uredbe (EZ) br. 1103/97 primjenjuje se sljedeće matematičko pravilo zaokruživanja:
– ako je treća decimala manja od pet, druga decimala ostaje nepromijenjena
– ako je treća decimala jednaka ili veća od pet, druga decimala povećava se za jedan.

ŠTO VI TREBATI NAPRAVITI?

Proces implementacije i aktivnosti za prijelaz na euro raspodijelili smo u dvije faze. Prva faze se odnosi na radnje koje trebate napraviti do kraja 2022. radne godine. Druga faza odnosi se na radnje koje ćete trebati napraviti na početku rada u 2023. radnoj godini.

Poslovi prve faze (do kraja 2022 godine):

– postaviti Datum knjigovodstvenog usklađenja (DKU) na 30.06.2022., ili što bliže kraju godine (npr. 30.09.2022.) na sve aktivne radne jedinice (RJ)

– deaktivirati sve neaktivne radne jedinice

– očistiti robno poslovanje, odnosno provjeriti i maksimalno uskladiti podatke vlastitog poslovanja za 2022. godinu

– do 31.12.2022. godine završiti fakturiranje za ovu radnu godinu

– ukoliko imate proizvodnju trebat ćete zaključiti što je moguće više radnih naloga s krajem godine

Poslovi druge faze (na početku 2023. godine):

– za svaki modul (Veleprodaja, Maloprodaja, Usluge, Materijalno, Agencijsko poslovanje, Proizvodnja, Financijsko, Osnovna sredstva, itd.)  prije nego krenete s radom u 2023. godini, iz posebne opcije izbornika, sami ćete jednokratnom akcijom aktivirati automatsko preračunavanje podataka.

– pratiti podatke u početnom periodu 2023. godine radi toga da moguće greške svedemo na minimum

Detaljnije informacije vezane uz konverziju kune u euro zajedno s uputama za pojedine korake koje ćete trebati poduzeti slat ćemo vam u etapama kroz narednih par mjeseci.  Ukoliko imate dodatna pitanja, molimo pošaljite nam ih na mail podrska@ritam.hr

Share:

Ostale vijesti